woensdag 14 mei 2008

Beurzen 1 procent omhoog...

Beurzen 1 procent omhoog

De inflatie in de VS was in april lager dan verwacht. Het betekent dat de Fed zijn basisrente laag kan houden om de economie wat extra zuurstof te geven. De hypotheekfinancier Freddie Mac maakte beter dan verwachte kwartaalcijfers bekend. Dat was ook het geval bij Europese topbedrijven als EADS (Airbus) en BNP Paribas.

(tijd) - De beurzen reageerden enthousiast op het gunstige inflatienieuws. Luttele minuten na de publicatie van de inflatiecijfers in de VS noteerde de Euro Stoxx50-index 0,5 procent hoger, terwijl de beursgraadmeter eerder op de middag zo goed als onveranderd noteerde.

De Euro Stoxx50 sloot 1 procent hoger. De Dow Jones noteert omstreeks 18.00 uur met 0,9 procent winst. De winst van de Bel20 bleef beperkt tot 0,1 procent. Dexia verloor 1,2 procent.

EADS (+5,9%) en BNP Paribas (+4,9%) waren erg in trek na de publicatie van uitstekende kwartaalcijfers. In Brussel schitterde Bekaert met meer dan 7 procent winst dankzij een sterke trading update. Nyrstar verloor 4 procent.

Inflatie

De Amerikaanse kerninflatie, dus exclusief de volatiele voedings- en energieprijzen, nam in april maand-op-maand 0,1 procent toe. Dat is minder dan de 0,2 procent stijging waar economen op rekenden. Op jaarbasis brokkelde de kerninflatie van 2,4 naar 2,3 procent af.

Globaal stegen de consumptieprijzen in de VS vorige maand met 0,2 procent maand-op-maand. Ook die toename is kleiner dan de stijging met 0,3 procent waar economen op rekenden. Jaar-op-jaar temperde de Amerikaanse inflatie tot 3,9 procent, van 4 procent in maart.

De kerninflatie is met 2,3 procent nog altijd licht boven de 1,5 à 2 procent waar de Federal Reserve geacht wordt naar te streven. De favorete inflatiegraadmeter van de Amerikaanse centrale bankiers, de PCE-kerinflatie, kwam in maart met 2,1 procent al in de buurt van die vork uit. De vandaag vrijgegeven meevallende inflatiecijfers kunnen er op wijzen dat de inflatoire druk in de VS over zijn piek heen is. Dat kan de Fed in staat stellen de rente nog lange tijd laag te houden, in een poging de economie aan te zwengelen.

Beurzen

'De inflatie lijkt geen zo'n probleem als sommigen, inclusief de inflatiehaviken bij de Fed, suggereerden', stelt ING-econoom Rob Carnell in een reactie. Een 'havik' is in het marktenjargon een centrale bankier die de inflatiebestrijding als absolute prioriteit naar voor schuift. Recent nog legden de voorzitters van de Fed-kantoren in Kansas City en San Francisco, Thomas Hoenig en Janet Yellen, in toespraken nog opvallend sterk de klemtoon op inflatie.

Benzineprijs

De terugval van de globale inflatie in april was in belangrijke mate te danken aan de benzineprijs, die met 2 procent afnam. De voedingsprijzen stegen maand-op-maand met 0,9 procent, de scherpste klim sinds 1990, en noteren 5,1 procent hoger dan een jaar eerder. De kosten voor huisvesting, met 40 procent de belangrijkste component van de indexkorf, namen op maandbasis met 0,3 procent toe.

14:59 - 14/05/2008
Copyright © De Tijd

Geen opmerkingen: