dinsdag 6 mei 2008

Belg geeft meer uit...

'Belg geeft meer uit in eerste trimester'

De gemiddelde Belg heeft in het eerste trimester van 2008 meer uitgegeven dan in de eerste drie maanden van 2007. Dat blijkt uit een enquête afgenomen door marktonderzoeksbureau GFK. De uitgaven van een gemiddelde gezin (2,4 personen) stegen met 5,2 procent tot 1.222 euro in die periode.

(belga) - GFK nam bij ongeveer 4.000 gezinnen een enquête af. Al hun uitgaven werden wekelijks bijgehouden. Dat meldt La Dernière Heure dinsdag.

Volgens GFK ligt de stijging van de uitgaven van de gezinnen in het eerste trimester net boven de inflatiegroei (4,39 procent in maart, 4,15 procent in april).

Fedis

Volgens de distributiefederatie Fedis bevindt de toename van de winkelprijzen zich sinds 2008 weer onder de inflatie. Maar in die winkelprijzen zijn andere producten, zoals de piekende brandstofprijzen, niet inbegrepen. Dat meldde Fedis tijdens de voorstelling van de handelscijfers van 2007.

Volgens Fedis stegen ook de inkomsten van het gemiddelde gezin de afgelopen twee jaar met 2.000 euro. In dat cijfer is de inflatie in rekening gebracht.

Beste prijs en huismerken

GFK onderscheidt enkele evoluties bij de consumenten. Zo gaan consumenten bijvoorbeeld meer bewust op zoek naar de beste prijs. Zo schaft de consument meer huismerken aan. Dat blijkt ook uit de cijfers van Fedis. De distributeursmerken zijn volgens Fedis goed voor 26,9 procent van de omzet in de foodsector.

Volgens GFK kopen consumenten ook steeds meer in bij discounters zoals Aldi en Lidl. Ook meer consumenten steken de grens over op zoek naar een betere prijs.

16:09 - 06/05/2008
Copyright © De Tijd

Geen opmerkingen: