dinsdag 14 oktober 2008

Verdien acht miljard dollar in een maand?

Beursheld verdient acht miljard dollar in een maand
Terwijl steeds meer Amerikanen in tentjes moeten wonen

Sommige Amerikanen moeten in tentjes wonen omdat ze hun hypotheek niet meer kunnen afbetalen. Zelfs superrijken à la Bill Gates verliezen miljarden door de kredietcrisis. Maar één man wordt met de dag rijker: beurswonder Warren Buffet.

Voor het eerst in vijftien jaar is Bill Gates niet langer de rijkste man van de Verenigde Staten. Het zakenblad Forbes publiceerde op 17 september zijn jaarlijkse top 400 van de rijkste Amerikanen. De lijst was gebaseerd op de beurskoersen op 29 augustus, dus vóór de kredietcrisis in alle hevigheid losbarstte, en werd toen nog aangevoerd door de eigenaar van Microsoft. Maar de crisis bracht het zakenblad ertoe de ranglijst te herbekijken met als ijkpunt 1 oktober. Het vermogen van Gates was op dat moment gekrompen van 57 naar 55,5 miljard dollar. Het totale vermogen van Warren Buffet klom volgens Forbes tot 58 miljard dollar, acht miljard dollar meer dan eind augustus. Daarmee maakt Buffet zijn reputatie als 's werelds beste belegger nog maar eens waar. Sinds midden juli steeg de koers van zijn beleggingsmaatschappij Berkshire Hathaway 25 procent. Buffet is geen industrieel. Zijn beroep is het beleggen in aandelen van andere bedrijven, 'de juiste bedrijven', zoals hij het noemt.

Warren Buffet (78) is een fenomeen in Amerika en ver daarbuiten. Alhoewel hij een van de rijkste mannen ter wereld is, leeft hij zeer bescheiden. Hij woont nog steeds in het huis dat hij veertig jaar geleden kocht voor 31.500 dollar. Zijn een auto is volgens kenners een gammel wrak . 'Ik ben nu eenmaal een eenvoudige man', zegt hij. Uiterlijk vertoon hoeft voor hem niet zo nodig.

'Aandelen aankopen aan de juiste prijs', noemt Buffet zijn succesformule. 'Zonder af te gaan op de beurskoers.' In de afgelopen dertig jaar heeft hij zo een fenomenaal gemiddeld rendement van 20 procent behaald.

Warren Bufett is een van de zeldzame winnaars van de economische moeilijkheden in Amerika. Talrijker zijn de verliezers. Door de stijgende voedsel- en energieprijzen en de krappe arbeidsmarkt neemt het aantal daklozen toe. De kredietcrisis jaagt duizenden mensen hun huizen uit. Voor sommigen is het kiezen tussen hun gezin te eten geven of de lening afbetalen. Dus wordt het eten en bivakkeren in een tent. In steden in Californië, Tenessee en Ohio duiken op parkings of langs spoorlijnen meer en meer tentenkampen op of nemen bestaande kampen fiks in omvang toe.

De stad Reno in Nevada zette zelf zo'n 'tent city' op omdat de bestaande toevluchtsoorden voor daklozen overvol waren.

Geen opmerkingen: