dinsdag 14 oktober 2008

Koers Fortis tuimelt 64 procent bij hervatting

Koers Fortis tuimelt 64 procent bij hervatting

Na zes langverwachte dagen is Fortis voorbeurs met informatie gekomen over de overblijvende structuur van de Groep, na de verkoop van activiteiten aan de Belgische, Nederlandse en Luxemburgse overheden en het Franse BNP Paribas. De holding Fortis ontvangt daardoor 14,4 miljard euro. Binnen 8 weken wil de groep een buitengewone algemene aandeelhoudersvergadering bijeen roepen.

(tijd) - Bij de hervatting van de handel in het aandeel Fortis om 11 uur nam de koers een duik van 64 procent tot 1,96 euro. Tien minuten later noteert het aandeel op 2,04 euro. Door het gewicht van Fortis in de Bel20, dat toch nog steeds 3,22 procent bedraagt, gaat de sterindex licht in het rood.

Fortis bestaat na de opsplitsing uit de internationale verzekeringsactiviteiten, een meerderheidsparticipatie van 66 procent in de portefeuille gestructureerde kredieten en daarnaast nog enkele 'financiele activa en verplichtingen van de verschillende financiele vehikels'.

Rommelkredieten

De Belgische overheid (24%) en BNP Paribas (10%) bezitten de rest van de portefeuille rommelkredieten, die werd overgenomen van Fortis Bank en in een aparte legale entiteit werd gestopt. Deze portefeuille heeft een boekwaarde van 10,4 miljard euro en wordt naar verwachting gefinancierd met 7,4 miljard euro aan externe financiering en 3 miljard euro aan eigen vermogen.

Verzekeringsactiviteiten

De internationale verzekeringsactiviteiten zijn volgens Fortis Groep afgeschermd van deze entiteit en hadden op 30 juni een eigen vermogen van 1,6 miljard euro. Over de eerste zes maanden boekten die verzekeringsactiviteiten, waarvan de grootste bijdrages bij Fortis UK, Fortis Portugal en Fortis Hongkong kunden worden gesitueerd, een nettowinst van 73 miljoen euro.

Vermogen

Op 30 juni 2008, in de nieuwe vorm en zonder resultatenbijdrages of balansbewegingen in het derde kwartaal, had Fortis een totaal vermogen van 8,8 miljard euro. Daarvan is 7,4 miljard euro eigen vermogen en 1,4 miljard minderheidsbelangen. Na de verkoop van de activiteiten aan de Benelux-overheden en BNP Paribas bedraagt het totale aantal uitstaande aandelen 2.468 miljoen.

Schuldverplichtingen

Verder geeft Fortis aan dat het een nettokaspositie verwacht van 10,5 miljard euro. 'We denken daarom dat we aan al onze schuldverplichtingen zullen kunnen voldoen', klinkt het.

'Verdere noodzakelijke beslissingen, in verband met governance, strategie en dividendbeleid liggen momenteel op tafel en zullen zo snel mogelijk aangekondigd worden', zegt Fortis. Binnen 8 weken wil de groep een bav organiseren, al staat een exacte datum nog niet vast. Ten laatste 2 weken voor de bav zal Fortis een circulaire verdelen onder de aandeelhouders.

De bankgroep gaat bij de beursautoriteiten vragen om vrijgesteld te worden van de publicatie van derdekwartaalresultaten, 'gezien de verregaande gevolgende van de recente transacties bij Fortis'. Normaal waren die resultaten voor 3 november verwacht.

Waardering

'De details van de nieuwe structuur zijn verwarrend en we zijn nog steeds bezig om ons door de informatie heen te werken', reageert analist Duncan Russell van JPMorgan in zijn nieuwsbrief. Ook bij Rabo Sec klinkt het dat er nattevingerwerk aan te pas komt om een juiste waardering op het aandeel te plakken, door de beperkte details over de portefeuille gestructureerde kredieten. Cor Kluis en Georg Krijgh komen aan 3 eur per aandeel.

Duncan Russell plakt een waarde van 3,3 euro op een Fortis-aandeel. 'Op het eerste zicht geeft de nieuwe infome een meer negatieve kijk dan verwacht. Ik geloof dat het aandeel met een forse discount zal noteren, omdat de nieuwe structuur een holding is.' Hij ging eerder uit van 3,8 euro per aandeel.

Dirk Peeters van KBC Securities berekende een intrinsieke waarde per aandeel Fortis van 3,8 tot 4 euro. Ook Peeters verwacht dat het aandeel bij de hervatting van de handel met een flinke discount zal noteren, doordat het nu om een holding gaat en er verdere afschrijvingen op de portefeuille rommelkredieten kunnen volgen.(de tijd)

Geen opmerkingen: