woensdag 1 oktober 2008

Beurscrisis kost ons nu al gemiddeld €7.300!

De kredietcrisis heeft de gemiddelde Belg al 7.300 euro gekost. Ze had sinds midden vorig jaar een negatieve impact van 78 miljard euro op het financieel vermogen van de gezinnen, zo blijkt uit berekeningen van De Tijd.

De minwaarden op aandelen en beleggingsfondsen dreigen de consumptie met 1,6 miljard euro te drukken en de economische groei onder 1 procent te doen dalen.

Economie vertraagt
De negatieve impact van de beursmalaise op het gezinsvermogen en het vertrouwen van de consumenten en ondernemers, de nog steeds dure olie en euro en de onvermijdelijke afkoeling na een periode van hoogconjunctuur wegen allemaal op de economische conjunctuur. Economen van de grootbanken zien de groei van de Belgische economie vertragen tot 1,5 procent in 2008 en amper 0,9 procent in 2009.

Jobverlies
Want naast banken en verzekeraars ondervinden grote concerns in Europa in toenemende mate de gevolgen van de financiële crisis. Volvo maakte dinsdag bekend dat de vraag in Europa afneemt omdat klanten moeite hebben leningen af te sluiten. Veertienhonderd arbeiders van Volvo in Zweden en Belgie worden daarvan de dupe. Hun banen verdwijnen.

Het Nederlandse chemie- en verfconcern AkzoNobel liet maandag weten de komende drie jaar 3.500 banen te schrappen in Noord-Amerika en Europa.

Vertrouwen weg
Sinds het uitbreken van de kredietcrisis zijn financiële instellingen huiverig om geld uit te lenen. Die angst is alleen maar groter geworden nu ook in Europa steeds meer banken met overheidssteun op de been moeten worden gehouden, zoals bij Fortisen Dexia.

Ondertussen is de druk op Washington om alsnog met een reddingsplan te komen voor de financiële sector toegenomen. (belga/mvl)

Geen opmerkingen: