dinsdag 29 april 2008

InBev zal prijzen verhogen..

InBev zal prijzen 'waar mogelijk' verhogen

Bierbrouwer InBev gaat in 2008 'waar mogelijk' de prijzen verhogen om de stijgende grondstoffenkosten op te vangen. Dat zei gedelegeerd bestuurder Carlos Brito tijdens de algemene aandeelhoudersvergadering. Tijdens die vergadering werden alle agendapunten, waaronder de uitkering van een brutodividend van 2,44 euro per aandeel, goedgekeurd.

Gedelegeerd bestuurder Carlos Brito - foto bloomberg

(tijd) - Het aandeel InBev geeft kort na de middag ongeveer vier procent prijs op Euronext Brussel. Dat heeft te maken met uitspraken van Brito, die erop wees dat het eerste halfjaar van 2008 'uitdagend' zal worden. 'Tijdens het eerste halfjaar van 2007 presteerde InBev beter dan gemiddeld,' aldus Brito. 'Het eerste kwartaal van 2008 zal op het vlak van volumes en ebitdamarge moeilijker zijn.'

Die uitspraken zijn niet nieuw. Bij de publicatie van de jaarresultaten wees InBev al op de moeilijke vergelijkingsbasis met 2007.

Prijsverhogingen

Hij gaf verder aan dat de brouwer prijsverhogingen wil doorvoeren 'daar waar het mogelijk is', om de stijgende kosten op te vangen. Brito denkt niet dat dit grote gevolgen zal hebben voor het marktaandeel van de verschillende merken van InBev. Hij verwacht dat de sectorgenoten van de brouwer zullen moeten volgen, wegens de gestegen grondstoffenprijzen.

Anheuser-Busch

Brito maakt zich niet ongerust over de consolidatie in de sector, nu Heineken en Carlsberg de Britse brouwer Scottish&Newcastle definitief hebben binnengehaald. 'Wij voelen ons niet verplicht om nu zelf snel een overname of fusie aan te gaan,' zegt hij. 'Wij werken momenteel samen met Anheuser-Busch in de VS, Canada en Korea, en onze gesprekken beperken zich tot die specifieke samenwerking.' De gedelegeerd bestuurder van de brouwer weigerde commentaar te geven op marktgeruchten.

InBev boekte een sterk 2007, ondanks de hausse van de grondstoffenprijzen. Beleggers lijken nu toch eieren voor hun geld te kiezen. Rond 13.30 uur zakt het aandeel 3,9 procent tot 55,43 euro, het laagste peil sinds eind februari. Ook sectorgenoot Heineken verliest terrein en gaat ongeveer 2 procent lager.

Kim Evenepoel
Peter De Groote

12:17 - 29/04/2008
Copyright © De Tijd

Geen opmerkingen: