donderdag 24 april 2008

Economische en Financiële Situatie...

Weten de aandelenbeurzen nog wel van welk hout pijlen te maken? In de loop van de dag wisselen ze herhaaldelijk van richting. 's Morgens weet je amper waar ze 's avonds zullen eindigen. Zelfs Wall Street lijkt niet langer een betrouwbare leidraad.

De Amerikaanse beurzen zijn gisteravond positief geëindigd. De Dow Jones steeg 0,3 procent en staat nu op 12.763 punten. De technologiebeurs Nasdaq ging zelfs 1,2 procent hoger, naar 2.405 punten. De Amerikaanse beleggers waren in de wolken met de kwartaalresultaten van vliegtuigbouwer Boeing.

Maar Japan volgde vannacht niet. De Nikkei-index sloot 0,3 procent lager af, op 13.540 punten. De beleggers vrezen dat de hoge grondstoffenprijzen nog meer zullen gaan wegen op de resultaten van de Japanse staalbedrijven. Die vrees werd aangewakkerd door het feit dat de grootste staalgroep van het land, JFE, geen vooruitzichten meer wil geven voor de rest van het jaar.

Ook Europa negeert straal de stijging van Wall Street. Om 11 uur staan alle Europese aandelenmarkten in het rood. Parijs, Londen, Madrid en Amsterdam verliezen zelfs meer dan 1 procent. De Bel-20 houdt het verlies voorlopig beneden 1 procent (0,85 procent).

Naast de beleggers, worden ook de ondernemers almaar pessimistischer. Het vertrouwen van de Belgische ondernemers kent zijn grootste achteruitgang ooit, zo blijkt uit cijfers van de Nationale Bank van België. Duitsland kreeg vanmorgen hetzelfde beeld te zien. De Ifo-indicator, die een beeld geeft van het vertrouwen van de Duitse producenten, is in april gedaald van 104,8 naar 102,4. Dat cijfer is lager dan verwacht.

Binnen de Bel-20 breit UCB een vervolgje aan zijn forse stijging van gisteren. Om 11 uur is het farma-aandeel de grootste stijger, met een winst van 1,4 procent. Ook bij de dalers zien we een vervolgverhaal. Umicore, dat gisteren al ruim 7 procent zakte, gaat voorlopig nog eens 4 procent lager. (Paul D'Hoore VRT)

Geen opmerkingen: